جوش پرسی و جوش مقاومتی چیست؟
جوشپرسی
تحت عنوان جوش پرسی روشهائی مورد نظر است که در آنها قطعات گداخته شدهای را که به صورت خمیری درآمدهاند بدون استفاده از قطعه اضافی (سیم جوش) تحت تأثیر فشار به یکدیگر متصل نمایند.
جوش پرسی نیز روشهای متنوعی دارد که مهمترین آنها گروه جوشهای مقاومتی میباشند.
جوش مقاومتی
دو قطعه فلز را روی هم قرار داده و در محل اتصال از آنها جریان برق را با شدت زیادی عبور میدهند، به دلیل مقاومت قطعات و مخصوصاً مقاومت فاصله هوائی کمی که بین آنها قرار دارد، محل عبور جریان به سرعت گداخته شده و بحالت خمیری درمی آید. حال اگر جریان برق را قطع کرده و آنها را با نیروی فشاری مناسبی به یکدیگر بفشارند، بهم جوش خواهند خورد. ولتاژی که برای این منظور لازم است از ۴ تا ۶ ولت بوده ولی به شدت جریان زیادی احتیاج میباشد. مقدار این جریان به ضخامت قطعات بستگی داشته و در بعضی از ماشینهای جوشکاری به ۵۰۰۰۰ آمپر نیز میرسد. طبیعی است که برای این منظور برق شهر مناسب نبوده و بایستی از ترانسفورماتور برای کاهش ولتاژ و افزایش شدت جریان استفاده شود؛ لذا به همراه این دستگاهها ترانسفورماتوری وجود دارد که جریان مورد نیاز را تأمین مینماید. لازم به تذکر است که دستگاههای جوش مقاومتی کلاً با جریان متناوب کار میکنند.
از روشهای جوش مقاومتی میتوان روشهای جوش نقطه، درز جوش، جوش تکمهای و جوش مقاومتی با استفاده از قالب را نام برد.
الف- جوش نقطه
در این روش قطعات را به صورت نقطهای به یکدیگر جوش میدهند. نیروی فشاری مورد لزوم را در این دستگاه از طریق قطبهای مسی بخصوص عبور جریان، به قطعات اعمال مینمایند. این نوع دستگاهها را در دو نوع ثابت و متحرک و با مکانیزمهای فشار دهنده متفاوتی مانند استفاده از اهرم یا هوای فشرده میسازند. نوع ثابت آنها ممکن است که فقط در یک نقطه یا بهطور همزمان در نقاط متعددی عمل جوشکاری را انجام دهد.
ب- جوش درز
از این روش برای جوشکاری درزهای طولی مستقیم یا فرم داری که بایستی آببندی نیز باشند استفاده مینمایند. این دستگاه دارای مکانیزمی مشابه دستگاههای جوش نقطهای بوده و تفاوت آنها در استفاده از قطبهای غلطکی به جای قطبهای میلهای میباشد. مکانیزم کار آنها به این ترتیب است که در هنگام عبور ورقها از بین غلطکها، جریان برق بهطور خودکار بنحوی قطع و وصل میشود که تقریباً در هر ۱۰ میلیمتر طول درز، چهار نقطه جوش گذاشته شود. در کنار هم قرار گرفتن این نقاط باعث میشود که بتوان ورقهای تا ضخامت ۲ میلیمتر را نیز به یکدیگر بهطور آببندی جوش داد.